klimaat kpmf januari

Gezond werken in 2018? Zorg voor een goed werkklimaat!

Het nieuwe jaar is aangebroken en voor veel mensen hoort daar een goed voornemen bij. Veel van deze voornemens hebben te maken met gezondheid. Helaas wordt gezond werken nog vaak vergeten. Daarom staat januari bij KPMF in het teken van gezond werken. Elke week een nieuw onderwerp, met deze week het werkklimaat.

Gevolgen van een slecht werkklimaat

Het is van belang dat het binnenklimaat op kantoor gezond is. Anders kunnen er gezondheidsklachten ontstaan die de gezondheid van uw personeel sterk kunnen beïnvloeden. Veel voorkomende klachten zijn hoofdpijn, keelpijn, droge huid of keel, vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Slechte luchtkwaliteit kan daarbij ook astma en allergieën verergeren. En deze klachten zorgen dan weer voor een lage productiviteit onder werknemers.

Wanneer de luchtvochtigheid niet goed is kan dit de groei van bacteriën, virussen en schimmels bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat een slecht binnenklimaat een productiviteitsverlies kan opleveren van € 3.600,- per werknemer per jaar. Het is dus zeker de moeite waard om te investeren in een goed werkklimaat.

Verschillende oorzaken

Een ongezond werkklimaat wordt niet alleen veroorzaakt door slechte ventilatie of een vervuild ventilatiesysteem, al is dit wel een van de meest voorkomende oorzaken. Ook chemische stoffen die vrijkomen uit bijvoorbeeld verf of de vloerbedekking kunnen het werkklimaat aantasten. Ditzelfde geldt voor printers en computers.

Tips voor een gezond binnenklimaat

Heeft u het idee dat uw personeel ook last heeft van gezondheidsklachten, veroorzaakt door een slecht klimaat? Probeer volgende tips eens uit en inventariseer bij uw personeel hoe zij het klimaat tijdens werk ervaren.

  1. Zorg dat alle ruimtes regelmatig worden geventileerd.
  2. Plaats in alle ruimtes een plant. Planten zuiveren de lucht en hebben daarbij een positief effect op het humeur en de productiviteit van werknemers.
  3. Laat luchtkanalen periodiek reinigen.
  4. Zorg voor een luchtvochtigheid tussen de 40% en 65%.
  5. Investeer in een goed klimaatbeheersing systeem.

Assortiment klimaatbeheersing

Met een luchtreiniger zorgt u voor een gezonde omgevingslucht. De reiniger filtert schadelijke stoffen zoals o.a. allergenen, pollen, chemische luchtjes, stank en sigarettenrook uit de lucht.

Heeft u slechts een klein budget voor het creëren van een gezond werkklimaat? Voor nog geen 10 euro koopt u bij KPMF een vochtopnemer. Ideaal voor vochtige ruimtes. Deze vochtopnemer stabiliseert de graad van luchtvochtigheid, strijdt ook efficiënt tegen slechte geuren en verbruikt geen energie.

Let op: gezondheidsklachten kunnen ook ontstaan door werkstress, een niet-ergonomische werkplek of slechte hygiëne op kantoor. Blijf onze blog volgen om niks te missen over gezond werken.