Week 2

Gezond werken: begin 2018 met een schoon kantoor

Naast het hebben van een gezond werkklimaat, is het ook van belang dat de hygiëne goed geregeld is. En dat is niet alleen de taak van een schoonmaakteam. Medewerkers hebben hierin ook een belangrijke taak. Met slechts kleine handelingen maakt u van uw kantoor een schone werkplek. Benieuwd waar zich op kantoor de meeste bacteriën vinden en wat u kunt doen om de hygiëne op uw werkplek te verbeteren? Lees dan snel verder!

Het belang van een schoon kantoor

Een vies kantoor zorgt voor ergernissen en heeft een negatieve invloed op de productiviteit van medewerkers. Daarnaast zijn mensen die op een vies kantoor werken veel sneller ziek, wat ook niet bevorderlijk is voor de uit te voeren werkzaamheden. En dat terwijl kleine handelingen het kantoor vele malen schoner maken.

Zeker wanneer klanten langskomen op kantoor is het goed om het kantoor schoon te houden. Dit laat een goede eerste indruk achter bij de klant. Helaas ziet een kantoor er vaak schoner uit dan hij in werkelijkheid is. Veel mensen zien daarom het belang van onderstaande schoonmaaktips niet in. Toch bevinden er zich veel meer bacteriën op uw bureau dan u denkt.

Ga maar eens na: eet of drinkt u weleens achter uw computer? Hoe voorzichtig u ook bent, kruimels zijn vaak niet te voorkomen. En kruimels die in het toetsenbord vallen komen er vervolgens niet meer uit. Dit is dan ook een ideale broedplaats voor bacteriën! En wat dacht u van een pen waar weleens op is gekauwd of de telefoon die niet alleen wordt vastgepakt, maar ook tegen het gezicht wordt gehouden en waarin wordt gepraat.

Oftewel: er bevinden zich veel bacteriën op uw werkplek, waar u niet van bewust bent!

Weg met bacteriën!

En nu? Wat doet u eraan? Het kantoor volledig bacterievrij maken zal niet lukken, maar met onderstaande tips komt u een heel eind en zorgt u ervoor dat de bacteriën niet alsmaar verder worden verspreid.

  1. Maak het toetsenbord schoon

Schud af en toe het toetsenbord eens uit. Hou hem op z’n kop en zorg dat alle kruimels eruit vallen. Maak hem vervolgens schoon met een vochtig doekje of ontsmettingsmiddel voor toetsenborden.

  1. Eet niet achter uw bureau

Probeer niet te eten achter uw bureau. Kruimels verdwijnen op plekken waarvan u ze niet meer kunt zien. Eet u toch wat op uw werkplek? Laat dan vooral geen eten slingeren en ruim het direct op. Ditzelfde geldt voor koffie- en andere drankvlekken.

  1. Reinig regelmatig uw handen

Niet alleen na een bezoekje aan het toilet, maar ook voor en na het eten of wanneer er een virus heerst. Was af en toe uw handen of gebruikt desinfecterende doekjes om uw handen regelmatig schoon te maken. Zo zorgt u ervoor dat u minder snel ziek wordt en voorkomt u dat bacteriën zich nog verder verspreiden binnen het kantoor.