samenvatting

Samenvatting januari: gezond werken en stress verminderen

Bij KPMF staat iedere maand in het teken van een bepaald thema. In januari was dit ‘gezond werken’. We hebben het gehad over het werkklimaat, de hygiëne op kantoor, werkkleding en veiligheid in het magazijn én het verminderen van werkstress. Heb je de blogs gemist? Deze week een samenvatting van de hele maand!

Wat is gezond werken?

Gezond werken heeft met heel veel factoren te maken. Niet alleen de onderwerpen die wij besproken hebben in januari. Eén maand is namelijk veel te kort om ál deze factoren te bespreken. Voor gezond werken is een ergonomische werkplek nodig, een juiste werk-privé verhouding, voldoende beweging, maar ook gezond eten, hygiëne en een veilige werkomgeving.

Niet alleen werknemers, maar ook werkgevers en de overheid hebben er voordeel bij als mensen gezond werken. Daarom is hier steeds meer aandacht voor. KPMF heeft een aantal tips op een rijtje gezet die het gezond werken bevorderen.

  1. Zorg voor een goed werkklimaat

Slechte luchtkwaliteit kan de gezondheid van uw personeel sterk beïnvloeden. Veel voorkomende klachten die kunnen ontstaan zijn hoofdpijn, keelpijn, droge huid of keel, vermoeidheid, concentratieproblemen en duizeligheid. Gezondheidsklachten zorgen voor een lage productiviteit.

Zorg daarom voor een gezonde luchtvochtigheid. Ventileer regelmatig alle ruimtes. Zet planten neer op kantoor. Laat alle luchtkanalen periodiek reinigen en investeer in een goed klimaatbeheersing systeem.

  1. Weg met bacteriën

Een slechte luchtvochtigheid kan de groei van bacteriën, virussen en schimmels bevorderen. Maar een schoon kantoor is ook van belang om de groei van bacteriën tegen te gaan. Het is daarom belangrijk dat werkplekken regelmatig worden schoon gemaakt. Zeker wanneer er wordt gegeten en gedronken achter het bureau. Probeer daarom niet op uw werkplek te lunchen.

  1. Werkkleding en veiligheid

In een magazijn is werkkleding en veiligheid een must voor de bescherming van het personeel. Afhankelijk van de werkzaamheden is het verstandig om kleding met reflecterend materiaal aan te schaffen zodat het personeel goed zichtbaar is. Daarnaast is het voor het zware werk van belang dat de werkkleding van dik en stevig materiaal is. Denk bijvoorbeeld aan schoenen met stalen neuzen.

Daarnaast is het van belang dat in het magazijn veiligheidszones rondom machines duidelijk worden aangegeven en aparte verkeerspaden voor voetgangers worden gemaakt om aanrijdingen met voertuigen te voorkomen.

  1. Een goede werk-privé verhouding

Werk en privé moeten van elkaar kunnen worden gescheiden. Het altijd bereikbaar zijn voor werk, ook in het privéleven, vergroot de kans op werkstress. Zorg er daarom voor dat het personeel niet bereikbaar is buiten werktijd. Maak kenbaar bij uw personeel dat zakelijke e-mails niet gelezen hoeven te worden en dat buiten werktijd het privéleven prioriteit heeft. Veel werknemers denken namelijk dat dit wel van ze wordt verwacht, bereikbaarheid buiten werktijd.