logo

Storende factoren in het ergonomische kantoor

Storende factoren in het ergonomische kantoor

Bij een ergonomisch kantoor denkt men vaak alleen aan de werkplek. Er wordt rekening gehouden met een verstelbare bureaustoel, een bureau dat in hoogte aan te passen is, een monitorarm wordt aangeschaft en er wordt gebruik gemaakt van een ergonomische muis. Maar hoe zit het met de rest van het kantoor? Is de akoestiek goed, de temperatuur niet te warm of te koud en is er voldoende daglicht? Dit zijn allemaal factoren die storend zijn wanneer ze niet goed zijn ingesteld. In deze blog leggen we uit hoe u ervoor zorgt dat deze factoren niet storend worden en hierdoor geen invloed hebben op de productiviteit.

Akoestiek: te veel geluiden op kantoor

Wanneer de akoestiek niet goed is, galmen geluiden te hard en lang door. Het wordt rumoerig en luidruchtig op kantoor. De productiviteit en tevredenheid van werknemers wordt alsmaar minder. Tijd om er wat aan te doen! Dankzij verschillende akoestische oplossingen kunnen geluiden op eenvoudige wijze worden gedempt. Een voorbeeld van zo’n akoestische oplossing is het plaatsen van akoestische tussenwanden. Dit is een wand die een scheiding vormt tussen twee bureaus. Zo horen werknemers elkaar minder en worden zij niet door elkaar afgeleid. Ook het plaatsen van een groot fotopaneel aan de muur of een plafondeiland van voldoende akoestische waarde verbetert het geluid op kantoor. Zo zijn er nog meer akoestische oplossingen die op hippe en onopvallende wijze kunnen worden toegepast.

Temperatuur: te warm of te koud

De gewenste temperatuur is voor iedereen anders. Het is daarom lastig om deze voor iedere werknemer op exact de juiste graden in te stellen. Het is wel een feit dat we bij 21 graden gemiddeld 30% productiever zijn dan bij 27 graden. Daarentegen is een koudere gevoelstemperatuur ook niet prettig en op de tocht zitten zeker niet. De juiste temperatuur kan fysieke klachten zoals vermoeidheid, longproblemen en stress tegengaan.

Licht: te weinig daglicht op kantoor

Voldoende daglicht is belangrijk voor de gezondheid, maar te veel licht is ook niet goed. Dit gaat reflecteren op beeldschermen en bureaubladen. Hierdoor kunnen branderige ogen ontstaan. Bij de weinig licht moeten de ogen extra inspanning leveren om iets goed te kunnen lezen. Hierdoor kan juist vermoeidheid ontstaan. In beide gevallen kunnen symptomen als hoofdpijn, concentratieproblemen en spanning in de schouders en nek het gevolg zijn. Te veel of te weinig licht zorgt dus voor minder productiviteit bij uw werknemers. Aangezien de gewenste hoeveelheid licht bij iedere persoon anders is, is het verstandig om uw personeel het individueel te kunnen laten regelen. In de zomer is het van belang dat er een zonnescherm aanwezig is en zorg ervoor dat werkplekken dicht bij het raam, haaks op het raam staan. Zo schijnt het licht niet recht op het beeldscherm en kijkt de werknemer er ook niet vol in.

Delen: