logo

Alles wat u moet weten over het ergonomische kantoor

Alles wat u moet weten over het ergonomische kantoor

Alles wat u moet weten over het ergonomische kantoor Afgelopen twee maanden hebben de blogs van KantoorProfi in het teken gestaan van het ergonomische kantoor. Vandaag blikken we terug op deze blogs en kijken we wat we hebben geleerd. Een mooi overzicht met alles wat u moet weten over het ergonomische kantoor.

Wat is ergonomisch werken?

In de basis houdt ergonomisch werken in dat er een juiste houding wordt aangenomen om lichamelijke klachten te voorkomen. Zo is het van belang dat het bureau in hoogte verstelbaar is en ook de bureaustoel in te stellen is zodat o.a. de hoek tussen boven- en onderbenen minimaal 90 graden is. Zo zijn er nog een aantal stappen die doorlopen moeten worden voor een ideale werkhouding.

Ergonomische factoren

Naast het juist instellen van de werkplek zijn er nog meer factoren die invloed hebben op de ergonomie. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de akoestiek goed is. Anders raakt u afgeleid of kunt u zich storen aan de hoeveelheid galm en geluiden. Ook is het belangrijk dat er geen kabels loshangen en er genoeg ruimte is om onnodige spullen op te bergen. Het kantoor oogt zo opgeruimd en er kan beter worden schoongemaakt.

Meer bewegen

Naast het juist kunnen instellen van uw werkplek is het erg belangrijk om in beweging te blijven. Wanneer u in beweging blijft is uw doorbloeding beter, zijn uw spieren sterker en neemt u automatisch een betere werkhouding aan. Een aantal manieren om op kantoor te bewegen:
• Een bureaufiets is een stoel die u achter uw bureau plaatst waaraan u kunt fietsen terwijl u aan het werk bent. Terwijl u fietst kunt u nog steeds alle werkzaamheden uitvoeren.

• Met een zit sta bureau of zit sta module kunt u afwisselen tussen staand en zittend werken. De hele dag dezelfde houding aannemen is slecht voor uw lichaam. Het afwisselen tussen staand en zittend werken is een eenvoudige manier om van houding te veranderen en dus in beweging te blijven.

• Een nog eenvoudigere manier om uzelf en uw medewerkers in beweging te krijgen is door apparaten die veel worden gebruikt ver weg te plaatsen. Denk aan een koffieapparaat of printer. Iedere keer als u koffie wilt bent u verplicht om net iets verder te lopen dan normaal.

• Het is ook slim om tijdens lunchtijd lekker met collega’s naar buiten te gaan. Niet alleen bewegen maar ook een frisse neus zal u goed doen.

Delen: