Akoestiek Verbeteren

Om een prettige werkomgeving te creëren is het belangrijk dat de akoestiek binnen een bedrijf goed is. Een lang nagalmtijd op kantoor of school zorgt ervoor dat werknemers en scholieren zich niet goed kunnen concentreren. Het werkcomfort vermindert en daardoor ook de productiviteit.

Akoestiek verbeteren op kantoor: waarom?

Het kan als zeer onprettig worden ervaren wanneer werknemer zich moeten concentreren maar telkens worden afgeleid door geluiden om zich heen. Denk aan het voeren van een telefoongesprek: hoe vervelend is het wanneer u uw gesprekspartner niet kunt verstaan? Door gebruik te maken van akoestische oplossingen wordt de nagalmtijd verkort. Dit zorgt voor een betere verstaanbaarheid. Soms kan het ook juist prettig zijn wanneer het geluid langer nagalmt. Dit is ook mogelijk bij het verbeteren van de akoestiek. Onze ervaren medewerkers helpen u hier graag mee.

 

Richtlijnen voor een goede akoestiek

KantoorProf houdt rekening met een aantal richtlijnen om te bepalen welk akoestisch materiaal nodig is en de hoeveelheid hiervan. Zie hieronder:

Oppervlakte

Allereerst wordt bepaald hoeveel akoestisch materiaal nodig is. Wanneer er te weinig of juist te veel geluidsabsorberend materiaal wordt gebruikt kan dit negatieve effecten hebben op de akoestiek. Geen geluid is minstens net zo storend als te veel geluid.

De ideale oppervlakte aan akoestisch materiaal bepalen we door één derde van het vloeroppervlakte bij een hoogte van 275 cm te vertalen in vierkante meters vloeroppervlakte. Bij een andere hoogte van de ruimte geldt een ander rekensommetje: (Eén derde van vloeroppervlakte) / 275 cm x (hoogte tot aan plafond) = benodigde aantal m2 akoestisch materiaal

Dikte van akoestisch materiaal

Om de materiaaldikte te bepalen berekenen we de golfbeweging. Geluid verplaatst zich namelijk in een golfbeweging. Deze gehele beweging moet in het akoestisch materiaal worden opgenomen wil het geluid geabsorbeerd worden. Een frequentie van 500 Hz heeft een golfbeweging van 12 cm. Als we deze gehele golfbeweging willen absorberen moet het akoestisch materiaal minimaal 12 cm dik zijn. Aan de hand van het aantal Hz bepalen we dus de dikte van het akoestisch materiaal.

Materiaaldichtheid

De materiaaldichtheid bepaalt de hoogte van de frequentie dat het kan absorberen. Akoestisch materiaal met een hoge dichtheid aan natuurvezels zorgt voor een goede absorptie van hoge frequenties. Dankzij materialen van verschillende diktes en dichtheden is er voor iedere ruimte een geschikte oplossing.

Plaatsing

De plek waar het akoestisch materiaal wordt geplaatst is zeer belangrijk voor de werking ervan. Het bepaalt waar het geluid het minst en juist het meest hoorbaar is. In een klaslokaal is het bijvoorbeeld niet slim om het akoestisch materiaal op de muur voorin (bij de leraar) te plaatsen. Het is dan voor kinderen achterin de klas lastig om de leraar te verstaan. Akoestisch materiaal wordt in een klaslokaal daarom altijd op de achterwand geplaatst.

Werkplek opstelling

Het is bij het verbeteren van de akoestiek binnen een kantoor verstandig om te kijken naar de werkplek opstellingen. Hoeveel werkplekken zijn er en hoeveel mensen werken er tegelijkertijd en dezelfde ruimte? Welke taken worden er uitgevoerd: is het de klantenservice waarbij continu iemand aan het bellen is of is iedereen in stilte aan het werk? En zitten mensen naast elkaar of tegenover elkaar?

Concept inrichting

Naast het verbeteren van de akoestiek binnen een bestaand kantoor kunnen wij u ook in de ontwerpfase al van dienst zijn. Wij maken een concept kantoorinrichting van uw ruimtes en houden bij de werkopstellingen rekening met de akoestiek. Dit doen wij door middel van een eenvoudige schets of een compleet uitgewerkt concept.

Meer informatie over akoestische oplossingen?

Wilt u meer informatie over akoestiek op kantoor of heeft u vragen over onze akoestische oplossingen? Onze medewerkers staan u graag te woord! Maak vrijblijvend een afspraak via info@kantoorprofi.nl of 085 130 41 25 voor meer informatie over akoestiek.