Akoestiek verbeteren

Een goede akoestiek binnen een bedrijf is belangrijk voor een prettige werkomgeving. Met een lange nagalmtijd op kantoor of school is het voor werknemers en scholieren lastig om zich te concentreren. De lange nagalmtijd vermindert het werkcomfort en daarmee ook de productiviteit.

Door het verbeteren van de akoestiek zullen geluiden worden gedempt en wordt u minder snel afgeleid door collega’s, de airco of geluiden van buitenaf. Enkele voorbeelden van akoestische oplossingen zijn scheidingswanden, geluidsabsorptieplaten en akoestische panelen.

akoestiek verbeteren

Waarom akoestiek verbeteren op kantoor?

Wanneer u geconcentreerd moet werken, een telefoongesprek voert of in gesprek bent met een klant is het vervelend om afgeleid te worden door geluiden om u heen. Door middel van akoestische oplossingen wordt de nagalmtijd verkort. Dit zorgt voor een betere verstaanbaarheid. In sommige vallen kan het juist ook prettig zijn wanneer het geluid langer nagalmt. Dit is ook mogelijk bij het verbeteren van de akoestiek. Onze ervaren medewerkers kunnen u hierbij voorzien van advies.

Door het verbeteren van de akoestiek zullen geluiden worden gedempt en wordt u minder snel afgeleid

Richtlijnen voor een goede akoestiek

Om ervoor te zorgen dat het juiste akoestisch materiaal en de juiste hoeveelheid hiervan wordt gebruikt houden wij rekening met een aantal richtlijnen:

Oppervlakte

Allereerst bepalen we hoeveel akoestisch materiaal er nodig is. Wanneer er te weinig of juist te veel geluidsabsorberend materiaal wordt gebruikt heeft dit negatieve effecten voor de akoestiek. Geen geluid is minstens net zo storend als te veel geluid.

Wij berekenen de ideale oppervlakte aan akoestisch materiaal door één derde van het vloeroppervlakte bij een hoogte van 275 cm te vertalen in vierkante meters vloeroppervlakte. Bij een andere hoogte van de ruimte geldt een ander rekensommetje:

(één derde van vloeroppervlakte) / 275 cm x (hoogte tot aan plafond) = benodigde aantal m2 akoestisch materiaal

Materiaaldikte

Geluid verplaatst zich in een golfbeweging. Om geluid (een bepaalde frequentie) te kunnen absorberen moet de hele golfbeweging worden opgenomen in het akoestisch materiaal. Een frequentie van 500 Hz heeft een golfbeweging van 12 cm. Het akoestisch materiaal moet dan minimaal 12 cm dik zijn om het geluid van deze frequentie te kunnen absorberen. Aan de hand van het aantal Hz bepalen we de dikte van het akoestisch materiaal.

Materiaaldichtheid

De dichtheid van het akoestisch materiaal bepaalt de hoogte van de frequentie dat het kan absorberen. Materiaal met een hoge dichtheid aan natuurvezels zorgt voor een goede absorptie van hoge frequenties. Dankzij materialen van verschillende diktes en dichtheden is er voor iedere ruimte een geschikte oplossing.

Plaatsing

Waar het akoestisch materiaal wordt geplaatst is ook belangrijk voor de werking ervan. De plaatsing beïnvloedt waar het geluid het meest en minst hoorbaar is. In een klaslokaal wordt bijvoorbeeld juist op de achterwand akoestisch materiaal geplaatst. Hierdoor is de leraar ook achterin de klas goed te verstaan. In de voorkant van het lokaal, bij de leraar, wordt geen materiaal geplaatst. Hierdoor kan de leraar zichzelf goed horen en gaat er geen geluid verloren van wat de leraar zegt.

Werkplek opstelling

Om de akoestiek binnen een kantoor te kunnen verbeteren is het van belang om te kijken naar de werkplek opstellingen. Hoeveel werknemers werken er tegelijkertijd in een ruimte, welke werkzaamheden worden er in de ruimte uitgevoerd en zitten mensen naast elkaar of tegenover elkaar?

Concept inrichting

Naast het verbeteren van de akoestiek binnen een bestaand kantoor kunnen wij u ook in de ontwerpfase al van dienst zijn.

Download Brochure
Download Brochure

Offerte aanvragen

Wij maken een concept kantoorinrichting van de desbetreffende ruimtes en houden bij de werkopstellingen rekening met de akoestiek. Dit doen wij door middel van een eenvoudige schets of een compleet uitgewerkt concept.

Meer informatie over akoestische oplossingen?

Wilt u meer informatie over akoestiek op kantoor of heeft u vragen over onze akoestische oplossingen? Onze medewerkers staan u graag te woord! Maak vrijblijvend een afspraak via info@kantoorprofi.nl of 085 401 68 98. voor meer informatie over akoestiek.