17 maart 2020

Waarom is goede akoestiek zo belangrijk?

Goede akoestiek is belangrijk om u goed te kunnen concentreren. Daarnaast helpt het ook om goed te kunnen ontspannen en elkaar goed te kunnen verstaan. Wanneer u uw collega’s of klanten niet kunt verstaan kost het erg veel moeite om goed te luisteren. Daarnaast is het vervelend wanneer u belangrijke taken moet uitvoeren, maar continu wordt afgeleid door de verschillende geluiden om u heen. Zelfs wanneer u pauze houdt is het van belang dat de akoestiek goed is, want kunnen ontspannen is ook belangrijk om uw werk goed uit te voeren.

Een verkeerde akoestiek staat in de top 5 van irritaties op de werkvloer. Slechte akoestiek zorgt dan ook voor stress en vermoeidheid. En dat heeft weer een negatieve invloed op de gezondheid.

 

Hieronder een aantal tips om de akoestiek te verbeteren en gezondheidsproblemen te voorkomen.

Afgesloten werkplekken

Creëer een aantal afgesloten werkplekken waar medewerkers kunnen gaan zitten wanneer ze een belangrijk telefoontje moeten plegen of zich goed moeten kunnen concentreren.

Voldoende scheiding tussen medewerkers

Kijk bij het inrichten van een werkruimte naar het aantal medewerkers of teams dat er werkzaam is. Welke taken voeren ze uit en hoeveel geluid produceren ze? Wordt er veel vergaderd en overlegd, zitten ze veel aan de telefoon of zijn ze juist in stilte met hun eigen werkzaamheden bezig? Zorg in ieder geval voor voldoende scheidingswanden. Akoestische scheidingswanden absorberen (dempen) het geluid en zorgen voor privacy.

Akoestische producten

Er zijn veel producten waarin akoestische materialen zijn verwerkt waardoor het geluid wordt opgenomen of de nagalmtijd wordt verkort. Een voorbeeld hiervan zijn scheidingswanden, maar denk hierbij ook aan akoestische schilderijen, lampen, plafondplaten of vloeren. Voor meer informatie over de mogelijkheden op het gebied van akoestische oplossingen neemt u contact op via info@kantoorprofi.nl of 085 130 41 25

Noise cancelling koptelefoon

In plaats van het gebruiken van akoestische producten, kunt u er ook voor kiezen om werkplekken te voorzien van een noise cancelling koptelefoon. Door het dragen van deze koptelefoon worden geluiden uit de omgeving gedempt en kunt u zich beter concentreren op uw werkzaamheden.

Alle lawaaibronnen op één plek

Plaats apparaten die veel geluid produceren zoals printers, kopieerapparaten, scanners en bijvoorbeeld koffieautomaten in dezelfde ruimte. Zo heeft u het meeste lawaai in één ruimte, waardoor u er in de overige ruimtes minder last van heeft. Zorg er uiteraard wel voor dat deze lawaaierige ruimte zich niet naast een concentratieruimte bevindt.