6 april 2020

Een ergonomische werkplek is meer dan een goede bureaustoel

Wanneer men aan de slag gaat met het verbeteren van zijn of haar werkplek, wordt vaak als eerste een nieuwe (ergonomische) bureaustoel aangeschaft. Een stoel is belangrijk voor een goede werkhouding, maar met alleen een goede bureaustoel bent u er nog niet. De stoel moet namelijk op de juiste manier zijn afgestemd op de werkplek. Wanneer het bureau te hoog staat maar u wel een goede bureaustoel heeft, neemt u alsnog een verkeerde houding aan.

In deze blog geven wij tips hoe u de bureaustoel op uw werkplek af kunt stemmen om optimaal gebruik te maken van uw bureaustoel.

Het instellen van een bureaustoel

Wanneer u achter uw bureau zit met uw bovenarmen tegen het lichaam aan, moeten uw armen in een hoek van 90 graden op uw bureau rusten. Is dit niet het geval? Verstel uw bureaustoel dan in de hoogte. Ook de hoek van uw knieën moeten een hoek van 90 graden maken. Zit u te hoog? Dan kunnen uw enkels gedurende dag opzwellen.

Kunnen uw voeten niet comfortabel bij de grond en kan uw stoel niet verder omlaag? Dan kan een voetensteun uitkomst bieden. Het vermindert de druk op uw voeten en voorkomt dat u aan het einde van de dag last van uw voeten heeft.

Ook de diepte van de stoel is belangrijk. Om te controleren of de diepte goed is, gaat u zo ver mogelijk in de stoel zitten. Vervolgens controleert u de ruimte tussen de voorkant van de stoel en uw knieholte. Bij een optimale zithouding moet er ongeveer een vuist tussen knieholte en zitvlak passen. Past dit niet? Verstel de rugleuning en plaats hem iets naar voren. Als dat niet mogelijk is, is een kussen of opgerolde handdoek in uw onderrug een goede (tijdelijke) oplossing.

Pas de hoogte van het bureaublad aan

Ervaart u problemen bij het juist instellen van de bureaustoel? Is de hoek van uw armen bijvoorbeeld meer dan 90 graden? Pas in dat geval de hoogte van het bureaublad aan. Bent u lang en zit er veel ruimte tussen de stoel en uw bovenbenen? Ook dan kan het helpen om het bureaublad hoger te zetten. Zo ervaart u minder druk op uw rug en voorkomt u rugklachten.

Maak gebruik van een monitorarm

Zit u comfortabel en is ook de hoogte van uw bureaublad naar wens? Dan is het tijd om naar uw beeldscherm te kijken. Om te testen of het beeldscherm op de juiste hoogte staat, gaat u goed in uw stoel zitten en sluit u uw ogen. Kijk voor u uit terwijl u uw ogen gesloten houdt. Open uw ogen. Als het goed is kijkt u nu naar het midden van uw scherm. Klopt dit niet? Pas de hoogte van het beeldscherm in dat geval aan.

Werkt u achter een laptop? Dan raden we aan om een los toetsenbord aan te schaffen en uw laptop op een laptopstandaard of verhoging te plaatsen. Zo voorkomt u dat uw last krijgt van uw nek na een dag werken.

Op zoek naar een ergonomische bureaustoel, een hoogte verstelbaar bureau of een monitorarm? In onze webshop vindt u een groot deel van ons assortiment. Kijk gerust eens rond en aarzel niet om contact op te nemen bij vragen. Ons team staat graag voor u klaar en is bereikbaar via info@kantoorprofi.nl en 085 - 130 41 25.